Warme tips voor uw open haard

Over de aankoop van een haard, binnen of buiten, beslist u niet zomaar. Daar denkt u goed over na. Daarom is het handig dat u deze nuttige tips leest voordat u de stap zet naar de aankoop van een haard. Ook als u al een haard van Roger Van Dale heeft, is het een must om deze pagina met tips in de gaten te houden.

Warme tip 1: Kies een haard die bij uw levensstijl past

De keuze van de soort haard is definitief. Als u bijvoorbeeld een houthaard laat installeren, kunt u nadien niet zomaar kiezen voor gas of pellets. Hiervoor heeft u een compleet andere installatietechniek nodig. Het is dus van groot belang dat u de juiste keuze maakt! Wij staan u graag bij met persoonlijk advies.

 

‎ 

Warme tip 2: Zorg ervoor dat u op de juiste manier stookt

Goed en verantwoord stoken draagt bij aan een minimale fijnstof uitstoot en een hoog rendement. U heeft bovendien minder hout nodig. Steek het vuur van boven aan. Dit zorgt voor een minimale rookontwikkeling; het koude rookkanaal wordt ‘voorverwarmd’. De gassen en de rook die vrijkomen uit het onderliggende hout verbranden alvast.

Wilt u het allemaal wat gedetailleerder zien? Bekijk dan zeker volgende filmpjes.

‎ 

Warme tip 3: Plan tijdig het onderhoud in van uw haard

Meestal denkt u pas bij de eerste koude aan het onderhoud van uw haard. Tijdens de herfst en de winter is onze onderhoudstechnieker volop bezig met herstellingen. Daarom is het beter om een onderhoud aan te vragen in de lente of de zomer.

‎ 

Warme tip 4: Zorg voor droog hout

Het belang van het gebruik van droog hout kan niet overschat worden. Droog hout heeft een vochtigheidsgraad van ongeveer 10 à 15%. Bij het stoken van droog hout is de verbrandinsgtemperatuur hoog en ontstaat er een efficiënte en schone verbranding. Met vochtig hout is er veel rookontwikkelijking, roetvorming op de ruit en in het toestel, en een zeer slechte verbranding. Vochtig hout verlaagt de temperatuur in de haard en verbruikt onnodig veel energie, omdat het vocht eerst uit het hout moet verdampen.

Hout moet buiten opgeslagen worden, met enkel een afdekking bovenaan. De wind moet vrij spel hebben, anders droogt het niet. Hou er rekening mee dat hard hout in optimale omstandigheden ongeveer 1 cm per jaar droogt. Zorg ervoor om elk jaar de voorraad aan te vullen.

Gebruik ook enkel zuiver hout. Afvalhout met bijvoorbeeld verf of vernis, verslechtert het verbrandingsproces en zorgt voor aanslag op de ruit en in het toestel. Bovendien worden er schadelijke stoffen uitgestoten.

Ook een woning met vuur?

Interesse in een haard of wenst u een bezoek aan onze toonzaal? Vuur al uw vragen op ons af.
Contacteer ons
of bel nu: 050 35 31 46